18a. Kangaroo Island, als je denkt dat je alles gezien hebtÖ (01-05-2003)

We hebben er lang over nagedacht. Moesten we nu wel of niet naar Kangaroo Island. Zou het de moeite waard zijn? Vanuit Adelaide weer naar het zuiden, terwijl we eigenlijk naar het noorden moesten. Op weg naar Broken Hill, Bourke, Mount Isa. Er is nog zo veel te zien. Zou de rit over het Fleurieu Peninsula iets nieuws bieden? We hadden immers het Yorke Peninsula en het Eyre Peninsula al gezien. Zou het niet meer van hetzelfde zijn? Uiteindelijk besloten we toch te gaan. Gelukkig maar. Want ook als je denkt dat je (bijna) alles al hebt gezien, blijkt die gedachte helemaal fout.
Want het Fleurieu Peninsula lijkt niet op het Yorke Peninsula of het Eyre Peninsula en Kangaroo Island is een 'must see, must do'.

We waren wel blij dat we DJ op het vasteland hadden achtergelaten. Want je kunt Kangaroo Island niet 'doen' zonder grote afstanden af te leggen op de veelal niet al te beste gravelroads. Dus stalden we DJ in Cape Jervis, namen de pont en haalden in Penneshaw onze huurauto op. Wat een pret, wat een gemak, weer eens een auto die niet bijna negen meter lang is. Verkeerde afslag? In ťťn vloeiende beweging een 'U-turn' en terug. Fotospot gemist? Stop en hard achteruit. We voelden ons een paar dagen echt toeristen.


Onze huurauto © Willem de Niet Zeeleeuwen © Willem de Niet Zeeleeuwen © Willem de Niet Zeeleeuwen © Willem de Niet Zeeleeuwen © Willem de Niet Clifford's Honey Farm © Willem de Niet


En ja, wat doe je als je op Kangaroo Island bent. Dan rijd je naar de plekken waar alle bezoekers van Kangaroo Island naartoe rijden. Naar Seal Bay voor een indrukwekkende ontmoeting met een kolonie zeeleeuwen, naar de Remarkable Rocks omdat die in het echt nog indrukwekkender zijn dan op de foto's. Alleen, de fotografen die de foto's voor de folders en de ansichtkaarten maken, komen op andere tijden dan de gemiddelde toerist. En dus maken die de foto's van puur rode rotsen. In het licht van de opkomende of ondergaande zon. Maar toch, de vormen blijven uniek, de afmetingen indrukwekkend.

We bezochten ook de Clifford Honeyfarm. Wat wil je als je Ageeth de Niet, geboren Clifford in je paspoort hebt staan. En Clifford mag dan in AustraliŽ een hele gewone (achter)naam zijn, Ageeth had de primeur van de eerste Nederlandse Clifford in het gastenboek.
Het klimduin in Schoorl, dat we vorig jaar zomer voor het eerst bezochten leek toen nog heel wat. Nu, na het beklimmen van de onafzienbare duinen van Little Sahara, niet meer. De ongereptheid van grote delen van Kangaroo Island komt tot uiting in de enorme aantallen verkeersslachtoffers onder hoofdzakelijk possums en kangoeroes. Nergens zagen we er tot nu toe meer dood langs de weg liggen.

We zagen ook veel koala's. De eerste tien of daaromtrent slapend in de boom en later een schommel-hobbel-hollend op de weg. Het was echt een komisch gezicht en een openbaring dat ze nog zo snel kunnen zijn. Voor de rest hopen we dat de foto's voor zich spreken.


Koala © Ageeth de Niet Koala © Willem de Niet Remarkable Rocks © Willem de Niet Remarkable Rocks © Ageeth de Niet Little Sahara © Willem de Niet Stokes Bay © Ageeth de Niet