Dutch Jumbo (19-10-2001)

Onze Dutch Jumbo, de motorhome waarmee we onze reis door AustraliŽ maken, is een Swagman van het type Signature. Ons rijdende huis is 28 voet, 8,40 meter, lang en gebouwd op het chassis van een Isuzu NQR truck. Het geheel wordt aangedreven door een 4,6 liter turbodiesel intercooler motor die zorgt voor een topsnelheid van circa 120 kilometer. Met die snelheid rijden we vrijwel nooit, onze kruissnelheid ligt ergens rond de 95 kilometer en bij die snelheid drinkt DJ een liter dieselolie op elke bijna zes kilometer.
Swagman is een puur Australisch bedrijf en qua seriematig gebouwde motorhomes het topmerk. Voor meer algemene informatie over Swagman: Swagman Motorhomes

De Signature zoals wij die hebben, is geschikt en goedgekeurd voor het vervoer van vier personen. Voor twee is er het bed in de slaapkamer, de andere twee slaapplaatsen worden gevormd door het uittrekken van de bank in de 'woonkamer'. We zijn niet van plan, anders dan in hoge nood, die optie ooit te gebruiken.

De keuken is voorzien van alle gemakken zoals daar zijn een vierpits gaskookplaat met daaronder een grill en daar weer onder een oven. Verder een 220 liter, 12 volt koelkast/diepvries met daar weer boven een magnetron. Boven de kookplaat zit een dakluik met elektrische ventilator.
Een zelfde dakluik met ventilator zit in de 'natte cel' aan de achterkant van de wagen. Daarin bevinden zich de douchecabine, de wastafel en de cassette wc. We zijn blij dat we geen zwartwatertank hebben want de cassette van de wc kan in veel van de duizenden openbare toiletten die er in dit land zijn, worden geleegd, dumppoints voor zwartwatertanks zijn zeer dungezaaid.
Als we helemaal vol zitten hebben we 180 liter schoon water in de tank en meestal nog zo'n 50 liter in containers.

© Willem de Niet

Voor de energievoorziening beschikken we over drie 80 watt zonnepanelen die de energie opslaan in drie 130 KWh deep cycle accu's. En verder is in een van de bergruimtes een 3,6 KV Onan generator ingebouwd die van binnen uit gestart kan worden.
De generator gebruiken we in hoofdzaak voor het aandrijven van de wasmachine, incidenteel voor de dak-airco en net zo incidenteel voor het bijladen van de 'housebatteries', de drie deep-cycle accu's. Deze staan helemaal los van de accu's voor de motor.
Tot slot is er de inverter die 1500 watt 240 volt elektra opslaat die kan worden gebruikt voor de magnetron, de stofzuiger of de televisie.
Behalve de televisie hebben ze bij Swagman ook een videorecorder (blijft als nieuw)en een cd-wisselaar ingebouwd in de kastjes boven de voorruit. Daarnaast wordt de Isuzu geleverd met een radio-cassettespeler en airco. Die laatste gebruiken we als het ondanks de wijdopen cabineramen waarmee we vrijwel altijd rijden, te warm is.
Onder de vloer en via luiken aan de buitenkant te bereiken zijn bergruimtes. Voor de waterslangen, elektrasnoeren, gereedschapskist, extra watervoorraad, stoeltjes, buitentafel, barbecue, de wasmand, visspullen, bier en frisdrank, de accu's (op uitrolslede), de generator en het compartiment voor de drie 4-kilo gasflessen waarvan er twee aangesloten zijn zodat als er een leeg is, er alleen een knop hoeft te worden omgezet. Het warmwatersysteem werkt ook op gas, zo lang we niet 'aan de stroom' op een camping staan. Dan wordt automatisch het elektrische opwarmsysteem ingeschakeld.

Nog iets over de Isuzu. Die is uitgerust met stuurbekrachtiging, het stuur zit uiteraard rechts maar, uiterst rechts zit ook de schakelpook. Om zodoende de ruimte tussen de draaibare voorstoelen vrij te houden. Voor ons was dat een meevaller, die pook in de rechterhand, voor de AustraliŽrs is het even wennen.
Op het dashboard staat verder de monitor van de achteruitrijcamera en onder de radio-cassettespeler de CB/UHF radio voor noodgevallen of zo maar contact met andere motorhomers. Of om er achter te komen dat de chauffeur van een BP roadtrain 135.000 liter brandstof vervoert in de vier tanks achter zijn truck.


Doorkijkje voor © Willem de Niet Doorkijkje achter © Willem de Niet Zonnepanelen © Willem de Niet De batterij aan accu's © Ageeth de Niet Links de gasflessen, rechts de generator, in het midden de afvoerslang van het grijze water © Willem de Niet De wasmachine © Willem de Niet