11. Christmas in the heat (december 2003)

Hallo daar, nou, het ziet er naar uit dat ik jullie moet teleurstellen. Er zijn geen smeltende sneeuwpoppen, noch kerstmannen in zwembroek. En op Willem de Niet met Santa-muts en zwembroek zit natuurlijk niemand te wachten. Nee, niet zeggen dat dat wel zo is, het is niet zo.
Wat is er wel: mooie kerstversiering hier en daar, al lijkt het niet op Amerika of sommige delen van de Kersenboogerd of het woonwagenkamp. Nou komt het waarschijnlijk ook doordat we niet in een grote stad zitten maar op tamelijk verlaten stranden aan de zuidkust van AustraliŽ. Met temperaturen deze week tussen de 35 en 40 graden, dus die stranden en het bijbehorende zeewater komen wel mooi uit.
Gisteren (zondag) zijn we in Port Augusta naar Carols by Candlelight in the Park geweest. Een soort openluchtkerstzangdienst dus. Iedereen in korte broek en t-shirt vanwege die hittegolf. In het begin zat iedereen aan de rand van het grote veld voor het podium omdat daar de bomen stonden en er dus wat schaduw was. Wij hadden de wagen aan de rand van het park geparkeerd en konden dus tussendoor even wat te eten en drinken pakken. De AustraliŽrs doen dat anders, die nemen de 'Esky', zeg maar een buitenmodel koelbox, mee waar alles in zit.

We hebben onze eerste twee kerstdiners al op. Dat komt zo: we waren op bezoek bij mensen die we in de afgelopen jaar een paar keer onderweg zijn tegengekomen. En de vrouw des huizes vond dat we een keer hun traditionele kerstdiner moesten eten. Dus aten we garnalen/tonijncocktail, kalkoen met raspberrysaus, sunsalad, (gemaakt van gelatine, worteltjes, citroensap, ananas en Franse mosterd). Als je het zo leest, lijkt het niets maar het is heel zonnig oranje en errug lekker. Verder een salade van rauwe champignons, ongeschilde komkommer, selderij etcetera. En een soort aardappel-anders erbij. Gekookte aardappels met een speciale saus. En toen we zaten te eten merkte Ageeth ineens op dat de hele maaltijd koud was. Wel prettig, als het al zo warm is. Als toetje hadden we ijs met een onderlaag van een soort boerenjongens, rozijnen met een lekkere scheut rum. Omdat we niet achter wilden blijven hebben wij de dag erna een Hollands kerstdiner op tafel gezet. Warm dus. Kippensoep, varkenshaas, doperwtjes, gemengde sla en gekookte aardappels. En chocolade-ijs met stukjes chocola er in en chocoladesaus er over. Een heel gekook in het keukentje van DJ.


 © Willem de Niet

Carols by Candlelight waar de kerstman samen met een hanenkam-punker
in hetzelfde orkest 'Stille nacht' speelde.


Voor de echte kerst zijn we er in geslaagd twee wilde konijntjes op de kop te tikken. Dat is hier een heel gedoe, want poeliers zie je bijna niet en wilde konijnen in de winkel nog veel minder. Wel in het wild, maar ze lopen te hard en ik heb nooit goed leren stropen.
Die konijnen gaan we braden en dan invriezen als we nog een keer in de bewoonde wereld komen, zodat we er verse champignons en een uitje bij kunnen doen. Want waar we de kerst gaan doorbrengen, aan de westkust van het Eyre Peninsula, bijna op de grens van South Australia en Western Australia, zijn wel heel veel hele mooie, hele stille stranden, maar heel erg weinig supermarkten. We moeten dus voor zeker een week eten (en drinken) inslaan maar zo lang houd je die mooie witte champignons niet goed. Dus dan maar zo.

Het is voor ons, ook de derde keer, nog een hele gekke tijd. Het heeft geen sfeer, zo in de warmte, in je luie stoel op het strand. Het is een van de weinige keren in het jaar dat we eigenlijk wel even zouden willen overwippen. Maar dat is toch ook een heel gedoe. Gelukkig hebben ze hier maar ťťn kerstdag. Oud en Nieuw is net zo gek. Niemand gaat 's nachts de straat op, op het afschieten van vuurwerk staat zo ongeveer de doodstraf vanwege het bosbrandgevaar. Dat is rond deze tijd extreem. Het gebeurt zelfs dat boeren een oogstverbod krijgen omdat ze met hun machines de graanvelden en dergelijke in brand zetten. Via de uitlaat of als ze met een maaier een steen raken. Daar springt dan een vonk af en meer is niet nodig.


 © Willem de Niet

Aan het kerstdiner bij Australische vrienden.


Ze hebben ook een Australische versie van Jingle Bells. Die gaat zo:

Dashing through the bush in a rusty Holden ute
(Holden is de Australische Opel en een ute is een sedan met laadbak)
Kicking up the dust, esky in the boot (jawel, daar is de esky en de boot is de laadbak)
Kelpie by my side, singing Christmas songs (Kelpie is een soort Australische herdershond)
It's summertime and I am in my singlet, short en thongs (thongs zijn teenslippers)
Het refrein gaat zo:
Jingle bells, jingle bells, jingle all the way
Christmas in Australia on a scorching (verstikkend hete) summer day
Hey, jingle bells, jingle bells
Christmas time is beaut
Oh what fun it is to ride in a rusty (roestige) Holden ute

Tweede couplet:
Engine's getting hot, we dodge (ontwijken) the kangaroos
Swaggie (zwerver met slaapzak) climbs aboard, he is welcome too
All the family's there, sitting by the pool
Christmas time the Aussie way, by the barbecue

Derde couplet:
Come the afternoon, grandpa has a snooze (Opa doet een tukkie)
The kids and uncle Bruce are swimming in their clothes
Times comes round to go, we take a family snap (maken een familiefoto)
Pack the car and all shoot through, before de washing up. (Kortweg: wegwezen, voor de afwas)

Even voordat ik Jacob Avis op mijn dak krijg: de vertaling is grof maar hopelijk duidelijk.