13. Weer een nieuwe aflevering (februari 2004)

AustraliŽ. De andere kant van de wereld, rijden aan de andere kant van de weg, de zon die de andere kant op draait en om twaalf uur 's middags pal in het noorden staat. Heel veel is hier anders. Maar heel veel is hier ook precies hetzelfde als in Nederland. Hieronder zo maar een onsamenhangend geheel van zaken die ons de laatste weken zijn opgevallen.

Ergens in de tweede of derde week in januari hoorden we tijdens een 'commercial break' op de tv ineens Jingle Bells weer klinken. Nou heb je het op lokale radio- en tv-stations wel eens dat een advertentie wat lang doorloopt. Dat ze vergeten zijn de tape te wisselen, ofzo.
Maar nee, hier was het Jingle Bells gepland en heel functioneel. Want het was een advertentie voor kerstpakketten. Jawel, kerstpakketten. Daar kun je hier namelijk voor sparen. Niet voor een kerstpakket om weg te geven, maar voor jezelf. Je betaalt tien, vijftien of twintig dollar per week en voilŠ, kort voor kerst wordt het pakket thuisbezorgd. Met daarin alles wat je tijdens de kerstdagen kunt eten en drinken. De kalkoen, de ham, de wijn, de Christmas pudding, het bier, chips, limonade, nootjes, chocola, je kunt het zo gek niet bedenken of het zit er in. En natuurlijk betaal je veel meer dan wanneer je naar de slager, de bakker en de supermarkt gaat. Maar het gaat heel geleidelijk en de dure decembermaand lijkt op die manier wat minder duur.

Ook in andere winkels kun je sparen voor (kerst)cadeaus. Het systeem heet 'lay by' en betekent dat je een cadeau uitzoekt en een aanbetaling of wat doet. En als alles goed gaat, betaal je tegen de tijd dat de kerstdagen of de verjaardag daar zijn de rest. Dat laatste gebeurt lang niet altijd. Vandaar dat de juweliers in januari enorme uitverkopen hebben van niet afgehaalde spullen. Volgens de wervende teksten betaalt de koper alleen het nog openstaande bedrag want wie 'lay by't' en het restant niet betaalt, is zijn geld kwijt. Maar ik heb er zo mijn twijfels over dat restantbedrag. Een juwelier is toch ook een zakenman en welke zakenman gooit nou zomaar een flinke extra winst weg.


 © Willem de Niet

Een van de vele bosbranden die we in AustraliŽ zagen.


Nu wat dingen die je zo zou kunnen vertalen naar de Nederlandse situatie. De universiteiten kunnen het aanbod aan nieuwe studenten niet aan. Drie op de tien krijgen te horen dat er geen collegebankje voor ze vrij is. Dit jaar betekent dat 70.000 potentiŽle (wereld)reizigers. Want dat is wat veel niet geplaatste studenten doen, een jaartje werkend de wereld rond. Klinkt bekend, daar in Nederland. Net als de oproep van de regering om toch niet allemaal academicus/ca te willen worden. Want als bakker, dakdekker, timmerman, uitdeuker of houthakker kun je ook goed geld verdienen, wordt erbij gezegd. Maar ja, de ouders hŤ. Die zien hun zoon of dochter veel liever naar de universiteit gaan dan naar hbo of heao. Omdat het voor de ouders nog altijd een stukje status is om op verjaardagen te kunnen zeggen welke studie zoon- of dochterlief volgt.

Met enige regelmaat is er hier verder enige ophef over Aldi. Het Duitse no-nonsense supermarktconcern krijgt steeds meer voet aan de grond. En dat zorgt voor neerbuigende kritieken van de woordvoerders van de gevestigde supermarktorde Woolworths en Coles en opgetogen kritieken van de klanten. Net als in Nederland. Nu Lidl nog.
Woolworths was overigens de eerste supermarkt die klanten lokte met goedkope brandstof. Wie voor meer dan A$ 50 kocht, (circa Ä 30) kreeg 6 cent korting per liter bij de Woolworths pomp. En 4 cent was de korting voor diegene die niet verder kwam dan A$ 30 . Enig nadeel was dat je naar een Woolworths pomp moest en niet in elke plaats waar een super was, was een pomp.
Daar vond na anderhalf jaar Coles wat op. Het concern ging een overeenkomst aan met Shell, zodat er op slag een dicht landelijk netwerk was. Daarop zocht Woolworths de samenwerking met BP. En inmiddels heeft de actie zich verbreid als een olievlek. En kun je 4 cent (de 6 cent is inmiddels vrijwel verdwenen) korting krijgen nadat je A$ 30 besteedt bij de lokale kruidenier, de campingwinkel of de pizzeria. Misschien is het wat voor Albert Heijn?


 © Willem de Niet

En voor wie inmiddels denkt, hoe zagen die Ageeth en Willem er ook al weer uit, zo zien we er dus uit.


Een heel ander bericht deed ons laatst weer even aan 'thuis' denken. In het Melbourne Aquarium heeft een aantal jaren geleden een uitbraak van legionella plaats gehad. Veertien, meest oudere, mensen zijn er aan overleden, een veelvoud heeft nog steeds te maken met gezondheidsklachten. Onlangs was er een rechtszaak over de schadeclaims. Maar de zaak was afgelopen voordat die begon toen de partijen de rechter meldden dat er een schikking was getroffen. Het zou gaan om een multi-million deal, zonder dat de hoogte van het bedrag werd vrijgegeven.
En nog ťťn getal dat we deze week hoorden en waarbij we ons eigenlijk geen voorstelling kunnen maken anders dan dat het heel veel is: in AustraliŽ wordt elk jaar drie miljoen hectare natuur getroffen door bushfires.

Tot zo ver deze aflevering. Als jullie dit lezen zijn we in Nieuw Zeeland. Ook een fantastisch land. Maar weer heel anders. Daarover een volgende keer meer.