4. Het is even stil geweest (december 2002)

Het is even stil geweest. Maar we hebben niet stilgezeten. Vandaar dat we inmiddels in Perth zijn aangekomen. De meest geÔsoleerde 'capital city' in the world, zeggen ze hier. Nou duurde het voor ons, na het vertrek uit Darwin, ook wel even voordat we weer een echt grote stad aandeden. Bijna 8000 kilometer en elf weken, om precies te wezen. Het kan ook in de helft van de afstand en een fractie van de tijd die wij gebruikten. Want Darwin-Perth via Highway 1 is 4000 kilometer en een beetje. Met de Greyhoundbus een dag of twee. Wat kan een mens zonder vaste plannen toch vreselijk omrijden. Vandaar dat het af en toe niet opschiet.
We hebben ook bewust de rem er een beetje op gehouden. Vanwege het weer. Onze route en wat voor een tijdschema doorgaat is bepaald door het weer. En in Perth moet je in september nog niet zijn, pas in november, als het voorjaar een stuk op streek is, wordt het lekker.
En hoe vat je elf weken westkust samen op website-formaat? Lange wegen, weinig water, veel bloemen, ruige kusten, onafzienbare stranden, mooier dan mooie zonsondergangen. Indrukwekkend, mooi, bijna nooit saai.

Inmiddels is de dieselprijs weer gezakt tot beneden de Australische dollar (in deze tijd 0,55 Euro). In het jaar dat we nu in AustraliŽ rondtoeren betaalden we tussen de 76,6 dollarcent en 1,213 dollar. Hoe verder van de raffinaderij, hoe hoger de prijs. Terwijl de supertankers van de weg, de 55 meter lange roadtrains van Shell en BP toch per keer 135.000 liter bij de pompen afleveren. Dat scheelt dus echt een flinke slok op een tank. Inmiddels profiteren we ook weer dankbaar van de bonus die supermarktconcern Woolworths verstrekt aan klanten die voor meer dan 50 dollar kopen. Die treffen onder aan de kassabon een kortingsbon aan van 6 cent per liter en, als Woolworths een hele goede bui heeft of concurrent Coles weer eens een loer wil draaien, van een dubbeltje. En dat scheelt in oude Nederlandse valuta dus een half 'kwartje van Kok' per liter. Inmiddels heeft Coles aangekondigd nog voor de kerstdagen met een vergelijkbare actie te starten. We zijn benieuwd met welke openingsaanbiedingen ze komen.


Nummerborden © Willem de Niet

Nummerborden © Willem de Niet


Een ander gek fenomeen in AustraliŽ is de schijnbare chaos op het gebied van nummerborden. In West-AustraliŽ zijn ze verkrijgbaar in tientallen kleuren, materiaalsoorten en maten. Wie fan is van de footballclub, Fremantle Dockers of Perth Glory bestelt een kenteken als: FD 9765 of PG 1211. En wie eindelijk zijn eerste Holden Monaro bij elkaar gespaard heeft en er vlot bij is, rijdt met Monaro 1 op voor- en achterkant. Nadat gekozen is voor een van de vijftien kleuren voor nummerplaat of opdruk. Mensen die er handel in zien kunnen, net als bij domeinnamen op het internet, kentekens laten registreren en die vervolgens te koop aanbieden. In kranten verschijnen dan advertenties dat het kenteken P 911, Carrera 1, Grandma's, Thatzit of Goodbye te koop is. De kentekenplaten worden overigens pas uitgegeven als bekend is op welke auto ze gemonteerd gaan worden. Het is voor de Australische Rijksdienst voor het Wegverkeer in elk geval een gouden handel. Daarom is de wegenbelasting hier natuurlijk zo laag.

Net als vorig jaar kunnen we nog niet wennen aan de kerstsfeer in bijna hoogzomer. De versiering in de winkels en straten is aangebracht, de slagers roepen op om toch vooral bijtijds het speciale stukje vlees te bestellen, de straatmuzikant in Santa Claus outfit speelt Jingle Bells bij 25+ graden. Voor ons is het allemaal maar onwezenlijk en lijkt kerstmis nog heel ver weg. We zijn benieuwd waar en op welk strand we dit jaar de feestdagen doorbrengen. Ergens in de zuidwesthoek van dit immense land waar we nog lang niet zijn uitgekeken.

Het nieuws van de afgelopen weken is uiteraard gedomineerd door de 'Bali Bombing'. Toen we een maand na '11 september' uit Nederland vertrokken zei 'men' dat we wel rustig zouden zitten, daar aan de andere kant van de aardbol. Maar Bali is wel heel dichtbij en premier John Howard stelt zich tot ontevredenheid van veel AustraliŽrs wel erg vierkant achter Amerika op. Het terughalen van de Australische speciale troepen uit Afghanistan een maand voor kerst is ook niet gedaan om de mannen een kerstvakantie te gunnen maar vanwege de angst dat AustraliŽ niet aan een aanslag zal ontkomen.
Maar echt dagelijks staan we bij dit soort zaken niet stil. Aan de ene kant kun je je niet wapenen tegen een terroristische aanslag, aan de andere kant is dit land zo grootÖ.


 © Ageeth de Niet

Hoe je als kleine ondernemer toch tijd voor jezelf kunt creŽren. Een probaat middel tegen stress en maagzweren.


En dus reizen we verder. In ons huis met vele voordelen. Want als het uitzicht ons niet bevalt of de wind van de verkeerde kant komt draaien we ons huis om, als de buren ons niet aanstaan zoeken we nieuwe en het gras wordt altijd door een ander gemaaid.