5. Ziezo, we hebben het weer gehad (januari 2003)

Ziezo, we hebben het weer gehad. De feestdagen zijn voorbij, het leven wordt weer bijna normaal. Helemaal normaal wordt het als eind januari de schoolvakanties afgelopen zijn. Tot die tijd blijft het 'druk' op de wegen en stranden in zuid-west AustraliŽ. Bij dat 'druk' moeten we niet gelijk denken aan Zandvoort, Scheveningen, Schoorl, Bakkum of Bergen in de zomer. Meer aan dezelfde plaatsen op een koude herfstdag. Vijftig auto's op een parkeerterrein, honderd mensen op het strand zo ver het oog reikt. Maar als je er inmiddels aan gewend bent het strand gewoon voor z'n tweetjes te hebben of hooguit met nog een tegemoet wandelend stel te moeten delen is het al gauw druk. Meer over waar en hoe we de feestdagen doorbrachten, over stranden, bossen, fraaie zonsondergangen en opmerkelijke ontmoetingen onder reisverslagen en ontmoetingen. Het is tijd voor wat meer ondernemersgerichte opmerkelijkheden.

Allereerst is er slecht nieuws voor de autoverkopers en makelaars onder de lezers. De gemiddelde Aussie heeft geen hoge pet op van de integriteit van bovengenoemde beroepsbeoefenaren. Op een lijst met 'betrouwbaarheidscijfers' staan de autoverkopers en makelaars stijf onderaan. Slechts drie! procent van de ondervraagden heeft volledig vertrouwen in de verkooppraatjes. Maar er is ook goed nieuws: het onderzoek kan niet kloppen. Want wie completeren het trio rode lantaarndragers: newspaperjournalists, dagbladverslaggevers. Nou, duidelijker bewijs dat er iets schort aan het onderzoek bestaat niet. Gewoon niet van wakker liggen dus.


 © Willem de Niet

het bouwen van erfgrens tot erfgrens


Soms, heel soms, vraag ik me wel eens af hoe het zou zijn met de schaalvergroting in dat stuk Nederland boven het Noordzeekanaal. Is de Westfriese Bedrijven Groep al opgegaan in de Bedrijvengroep voor Noordwest Holland en de Kamer van Koophandel voor laatstgenoemde regio in die voor heel Noord- en Zuid-Holland en misschien Flevoland en Utrecht er meteen bij. Wie zegt er dat dat te groot, te log wordt? Laat ik dan even vertellen dat ze hier in West-AustraliŽ onlangs de Regional Chamber of Commerce (WA) Inc. hebben gevormd. Trots wordt gemeld dat het de eerste van zijn soort in AustraliŽ is.
In de RCCWA zijn de krachten gebundeld van negen KvK's die zich eerder met recht ook al regionaal noemden. Want dat mag toch wel als de vestigingsplaatsen 500 tot 600 kilometer uit elkaar liggen. Voor wie de kaart erbij wil pakken, de meest noordelijke partner is de KvK van Broome, de meest zuidelijke die van Albany. Over de weg een afstand van 2619 kilometer.
En wie durft er nou nog wat te zeggen over te grote bestuurslichamen in Noord-Holland of afstanden tussen beoogde partners? In de profielschets voor toekomstige leden van het dagelijks bestuur staat vast wel iets over het feit dat ze reislustig moeten zijnÖ En wat wil die enorme regionale Chamber of Commerce nou eigenlijk: precies, hetzelfde als de BedrijfsRegio Westfriesland, de Westfriese Bedrijven Groep, de Kamer van Koophandel voor Noordwest Holland: de belangen behartigen in Perth (Haarlem) en Canberra (Den Haag). Verder het toerisme bevorderen, het midden- en kleinbedrijf helpen promoten, opkomen voor betere infrastructuur, contacten onderhouden met (beroeps)onderwijsinstellingen, seminars, workshops en business breakfasts organiseren en een Small Business Award uitreiken tijdens een 'Eet en weet' bijeenkomst en een West-Australian Business prijs tijdens een ondernemersgala.

Nog even terug naar de autoverkopers en makelaars. Voor wie met Nederlandse ogen de advertenties bekijkt kan in het begin die ogen niet geloven. De auto's kosten weinig, de huizen bijna niets, zo lang de zinnen niet zijn gezet op een penthouse aan de Swan River in Perth. Maar in de buitenwijken en plaatsen net buiten de stad koop je voor 150.000 Euro, 270.000 Australische dollars, een pracht van een bungalow met bebouwde oppervlakte van pakweg 175 vierkante meter op een stuk grond van duizend vierkante meter. Wie voor de aardigheid of vanwege onderhuidse emigratieplannen eens een kijkje wil nemen op de woningmarkt rond Perth kan terecht op www.reiwa.com Ga er maar even voor zitten. Veel AustraliŽrs zijn overigens niet zo happig op een groot stuk grond. Vandaar de vele plannen waarbij prachtige huizen worden gebouwd van erfafscheiding tot erfafscheiding in plannen waar buren elkaar vanuit het raam een hand kunnen geven. Weinig of geen tuin rondom maar heel veel leefruimte binnen. Twee woonkamers, vier slaapkamers, twee badkamers, een dining, een lounge, een gamesroom (voor de pooltafel), een zwembad en hometheater, een dubbele garage en een stalling voor caravan en boot.


 © Willem de Niet

Ageeth had laatst even een vakantieromance, maar het was een beetje een vastgeroest type dat niet mee wilde en dus in Bunbury achterbleef


En die laatste 'toys for boys'zijn er de oorzaak van dat de gemiddelde AustraliŽr niet zit te wachten op een tuin die onderhouden moet worden. Een AustraliŽr heeft een huis om in te wonen en de rest van het land om te recreŽren. Het ene weekend de caravan achter de auto, het andere weekend de visboot. Of de crossmotoren in de bak van de pick-up. Niks files, gewoon een (half) uurtje rijden. Met de fourwheeldrive het strand op, met de crossmotor de eindeloze bossen in. Lekker jakkeren op een meertje, gewoon op en neer varen of waterskiŽn.

Het kan allemaal en bijna overal in dit enorme land. En wie, zoals wij tussen kerst en oud een nieuw een paar dagen absolute rust wil, vindt die ook. Gewoon vanaf Highway 1 rechtsaf en na drie kilometer rechts het bos in tot de oever van de Harvey River (zie de website). Na drie dagen kwam de ranger langs. Of we wisten dat we in dit State Forest eigenlijk niet mochten kamperen en wanneer we dachten weg te gaan. Oh morgen? Well, have a nice evening.' Ik geloof dat ze in Zeeland het wildkamperen iets anders aanpakken. Vandaar dat we nog even hier blijven.