16. Jerry en Marina Goijers, Point Lowly (SA)

Een paar jaar geleden, ruimschoots voordat we naar AustraliŽ vertrokken, kreeg ik een mailtje van Jerry Goijers uit Den Haag. Hij had gezien dat ik op een AustraliŽwebsite in het gastenboek wat had achtergelaten en vroeg me wat ik wist over Cairns. Hij meldde dat hij er samen met echtgenote Marina ergens in januari of februari heen wilde.
Nou hebben wij onze hele reis afgestemd op de verschillende seizoenen in AustraliŽ en vandaar dat we Cairns en omstreken niet in januari of februari hebben gepland. Dan is het er heel nat en heel heet. Jerry nam mijn raad ter harte en plande een andere route, beginnend in Sydney.

Toen het contact eenmaal was gelegd, bleef dat in stand. Met enige (on)regelmaat mailden we en via hun website volgden we hun avonturen. Hun eerste AustraliŽreis was een bizar avontuur. Tijdens een tussenstop op Bali kreeg Jerry enorme last van een soort zonne-allergie. Toen hij daar de verkeerde medicijnen voor kreeg, werd het van kwaad tot erger. Benen en armen zwollen op tot dubbele proporties. Goede raad was ver (in AustraliŽ) en bleek duur. De Australische dokter in Sydney raadde het stel aan, snel medische hulp in het vaderland te zoeken. Er bleek nog een plekje vrij op het eerstvolgende vliegtuig terug en na een aantal dagen waren ze in Den Haag terug. Daar was het leed redelijk snel geleden en begon de planning van weer een reis naar AustraliŽ.


Aan de koffie ©Jerry Goijers
Eindelijk samen aan de koffie


Tijdens onze mailwisseling was het idee ontstaan dat het wel leuk zou zijn om elkaar ergens in AustraliŽ te ontmoeten. Nou moet zoiets in een land als dit wel ongeveer zo uitkomen, want het is geen kwestie van van Groningen naar Maastricht of van Den Haag naar Arnhem rijden, als je toevallig aan het andere kant van het land zit. Den Haag en Arnhem liggen voor Australische begrippen trouwens wel heel erg dicht bij elkaar.
Maar het kwam uit. Wij kwamen uit het westen, vanaf Perth, zij vanuit het oosten, Sydney. En Port Augusta ligt zo ongeveer halverwege, op hun route naar Alice Springs en onze weg naar Broken Hill.

Vlakbij Port Augusta ligt Point Lowly, een vlekje op de kaart, een landtong met een vuurtoren, een haventje, wat vakantiehuisjes. Daar hadden we een jaar eerder al eens een paar dagen gestaan en daar loodsten we Jerry en Marina in hun uit de kluiten gewassen huurcamper ook heen. En jawel, op zondag 9 maart zaten we dan eindelijk aan de koffie. Allebei zo ver van huis als zo ongeveer kan. Dat er voldoende stof tot praten was, mag duidelijk zijn. Jer en Mar, zoals ze elkaar noemen, hebben het camperen snel geleerd. En ondanks het feit dat ze 'maar' een kleine drie maanden hebben om een flink deel van AustraliŽ te zien, doen ze het rustig aan. Ga maar na, de vrijdag voor de ontmoeting waren ze al even wezen kijken of wij er toevallig al waren.
Daarna rustig een dagje in de buurt op een caravanpark in Whyalla (een leuke maar niet opwindende plaats) en na onze ontmoeting pas maandagmiddag weer rustig op pad naar de 'must-sees', Coober Pedy, Alice Springs, Ayers Rock en al dat andere moois in het hart van AustraliŽ.


Jerry en Marina Goijers ©Willem de Niet
Jerry en Marina volop genietend van hun 'tweede' AustraliŽreis


Ze genieten volop. Jerry tikt zijn vingers bijkans blauw op hun website en doet minutieus verslag van al hun belevenissen. Tijdens het etmaal dat we samen doorbrengen wisselen we heel wat ervaringen uit. We geven ze tips voor de route naar het noorden die wij een jaar eerder reden, zij verschaffen ons nuttige informatie over een verblijf op Bali, waar we op de terugreis een stopover van twee dagen maken. Jerry en Marina waren er al verschillende keren doordat Jerry graag teruggaat naar zijn geboortegrond, Java.

We hebben meer gemeenschappelijk dan onze voorliefde voor AustraliŽ, want al pratend blijken we, Jerry, Marina en ik, in Den Haag een aantal jaren letterlijk bij elkaar 'om de hoek' te hebben gewoond. En dus valt Harry Klorkestein met zijn Oh, oh den Haag en Weer naar school op de bijna doorgesleten cassette in bijzonder goede aarde.
En komt het afscheid, net als Haagse Harry het zingt, 'voor mein pahgt veel te vlug'. Maar we hebben een nieuwe afspraak: in den Haag, in augustus of september. Dan hebben we elkaar minstens zo veel te vertellen.
En wie wil weten hoe Jerry en Marina het intussen maken, die gaat naar Jerry en Marina Goijers op reis