7. Prins Leonard en Prinses Shirley, Hutt River Province (HRP)

We zijn even het land uit geweest. Een paar uur maar. We kunnen het bewijzen want we hebben een visumstempel in ons paspoort. Gratis en voor niets, ons leven lang geldig. Daar kan AustraliŽ met zijn verlenging voor zes maanden ŗ raison van een kleine 120 euro nog wat van leren.

Ons bliksembezoek, op 30 oktober, gold het Prinsdom Hutt River Province waar Prins Leonard en Prinses Shirley al ruim dertig jaar regeren. Het op ťťn na grootste land op dit continent, zo knipoogde de prins ons toe. Ongeveer zo groot als Hongkong en met een oppervlakte van 75 vierkante kilometer vele malen groter dan Monaco. Hier alleen geen jetset, geen jachten en al helemaal geen Rolls Royces en Ferrari's. Wel een gouvernementsgebouw annex postkantoor, een kerkje, een museumpje en een souvenirshop. Daar rondom de huizen van de prins en zijn gemalin, een paar caravans voor als er gasten zijn, de huizen van de zoons, een paar schuren en alles wat je verder vindt op een rommelig Australisch boerenerf. Want de Hutt River Province is een boerderij, maar een met een unieke achtergrond.

Het begon allemaal met de quotering van graan in 1969. Er was een overschot en de Australische regering bedacht dat de Casley familie (want zo heette de prins voordat hij zijn achternaam afschafte) maar een twintigste van hun oogst mocht binnenhalen.
Dat betekende het begin van een hevige korte juridische strijd tussen Casley en 'Canberra', waar het Australische parlement zetelt. Het werd geen strijd van Don Quichotte tegen de windmolens want voordat hij prins werd, was Leonard James Casley wetenschapper op het gebied van relativiteit en zonnestelsels. En hij had ontdekt dat er een hele oude vergeten en inmiddels dichtgetimmerde wet bestond die het mogelijk maakt dat als je door een regeringsmaatregel in je bestaan wordt bedreigd, je je los kan maken van de British Commonwealth en dus ook van AustraliŽ. Dat zal waarschijnlijk ooit hebben gegolden voor de vele Britse koloniŽn maar Casley wist het zo te brengen dat het in dit specifieke geval ook voor hem gold. Over dat zo weten te brengen zei Prins Leonard: 'Een juridisch gevecht aangaan is een kwestie van de wet kennen, tussen de lettertjes door lezen en goed kunnen acteren.' Hij lacht: 'Dat laatste is wel heel belangrijk.'
Ziehier heel in het kort de ontstaansgeschiedenis van de Hutt River Province. Op 21 april 1970 kon de vlag in top. Toen begon de olievlek zich ook uit te breiden.

Inmiddels zijn er over de hele wereld 16.000 mensen met een tweede paspoort, dat van Hutt River Province. In heel veel landen in de wereld heeft Hutt River honorair consuls. Mensen in de hoogste kringen, dat is duidelijk bij het bekijken van de vele knipsels van officiŽle gelegenheden. En brieven op geschept papier, voorzien van wapens van adellijke families, het Vaticaan, verschillende regeringen.
De vertegenwoordiger van Hutt River Province in Nevada rijdt rond in een Rolls Royce met het nummerbord Hutt River Province op de voorkant en HRP 129 van achteren.
Alles bij elkaar telt de onbezoldigde diplomatieke dienst van Hutt River Province 75 diplomaten in 35 landen. In Duitsland is het prinsdom heel goed vertegenwoordigd. Zo zijn er honorair vertegenwoordigers voor onder meer Rheinland-Pfalz, Baden-WŁrttemberg, Beieren en Westfalen. En laat de Australische regering het niet in haar hoofd halen aan te kondigen om de Hutt River Province weer te annexeren, want dan worden onmiddellijk de vijf pantservoertuigen verscheept die een excentrieke Engelse vertegenwoordiger van de Province klaar heeft staan.

Toen de regering van West-AustraliŽ een paar jaar geleden een nieuwe brochure liet drukken, ergens in Oost-AziŽ, belde de minister van toerisme persoonlijk Prins Leonard om te vragen hoe het kon dat op de proefdruk Hutt River Province wel op de kaart stond en Geraldton, de 'hoofdstad' van de regio, niet. 'Bleek dat een van mijn vertegenwoordigers in dat land een grapje had uitgehaald en de drukker ervan had overtuigd dat Hutt River Province wel op de kaart moest en dat Geraldton er wel af kon. Ik wist echt van niets.'

Voor de inwijding van het kerkje wist Prins Leonard het via een van zijn contacten te regelen dat er twee leden van de Zwitserse Garde door het Vaticaan op dienstreis werden gezonden naar de Hutt River Province. Met de complimenten van de persoonlijk secretaris van de paus.
En inmiddels heeft het Engelse instituut dat wereldwijd de naamgeving van sterren regelt, een ster vernoemd naar Prins Leonard. Hij toont een kaart met daarop honderden sterren, een daarvan rood omcirkeld. 'Kijk, dat is hem. Als je hem nou eens zoekt en niet zo bekend bent met de sterrenhemel, moet je maar denken dat het die met die rode cirkel is ...'
Bij binnenkomst in de Hutt River Province wordt uiteraard naar een paspoort gevraagd. En de prins zelf zet er een visumstempel in. Niet voordat hij met een ultraviolette lamp de echtheid van de pas heeft gecontroleerd. En laat zien wat die uv-lamp laat zien. Ook het paspoort van de Hutt River Province wordt belicht. Ook daarin allerhande voor het blote oog verborgen oplichtende stippen, streepjes en figuren. De prins is op zijn paspoort verschillende keren AustraliŽ uitgereisd, en wat belangrijker is, ook weer binnengekomen.

Net als in alle mini-staatjes vormen postzegels een bron van inkomsten. Elk moment verschijnen er nieuwe. Wie ansichtkaarten koopt, kan een tijdlang op elke kaart een andere combinatie plakken om aan de vereiste (Australische) dollar te komen. Want de Hutt River Province heeft uiteraard ook een eigen valuta maar daarmee kan buiten de poort niet betaald worden en dus wordt de Aussiedollar ook geaccepteerd. De postzegels zijn overigens wel wereldwijd erkend, dus de kaarten komen wel aan.
Hopen we.

Als we na de lunch de prins willen uitnodigen voor een fotosessie is hij 'even naar de stad'. Naar Northampton. Voor een uurtje. Het is een Australisch uurtje want ook op de enige weg tussen Northampton en Hutt River Province komen we hem uren later niet meer tegen. Vandaar dat we het moeten doen met wat andere beelden, waaronder de in steen gehouwen markante kop van de inmiddels 75-jarige prins. Als we de prinses vragen of er al plannen zijn voor een opvolgingsceremonie zegt ze: 'Nee, hij zal wel doorgaan tot hij doodgaat. Daarna neemt de oudste zoon, kroonprins Ian het over. Dat is al wel zo bepaald.' Op dit moment vormen de prins, de drie zoons en een inwoner van buiten de familie de regering. Prins Leonard heeft de beslissende stem.
Behalve van het toerisme leeft het prinselijk paar van hun schapen en koeien, de verbouw van verschillende graansoorten, lupines en wildflowers.

Wie meer wil weten over Hutt River Province, over het aanvragen van een tweede paspoort, de mogelijkheden om toe te treden tot de diplomatieke dienst (de post in Nederland was onlangs nog vacant) of over het nemen van een abonnement op de vele eerstedagenveloppen, moet maar eens een zoekmachine aan het werk zetten. Het heeft er alle schijn van, zo ontdekten we later, dat er meerdere 'officiŽle' websites bestaan. Gemaakt en onderhouden in vele landen van de wereld.


Hutt River Province © Ageeth de Niet
Prins Leonard © Willem de Niet
Het regeringskantoor © Willem de Niet
De zetel © Willem de Niet
Vertrek uit HRP © Ageeth de Niet